Wat is LNG?

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 13:50

De wereldbevolking groeit en voor velen zal de levensstandaard blijven verbeteren. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar energie tegen 2050 zal verdubbelen ten opzichte van 2000. Om aan deze vraag te helpen voldoen, zal aardgas een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Aardgas is overvloedig aanwezig en is de schoonst brandende fossiele brandstof. Maar sommige aardgasbronnen bevinden zich in afgelegen gebieden: het transporteren van gas via pijpleidingen over lange afstanden is kostbaar en onpraktisch.

 

Oplossing? We maken het gas vloeibaar door het te koelen, het volume te verkleinen, zodat het makkelijker, voordeliger en veiliger per schip vervoerd kan worden. Dus, hoe wordt vloeibaar aardgas geproduceerd? Aardgas dat uit de grond wordt gewonnen, bevat onzuiverheden, water en andere bijbehorende vloeistoffen. Behandel het eerst om het schoon te maken. Het gaat door een reeks pijpen en containers, waar de zwaartekracht helpt het gas te scheiden van enkele van de zwaardere vloeistoffen. Andere onzuiverheden worden dan verwijderd. Aardgas wordt door een op water gebaseerd oplosmiddel geleid dat kooldioxide en waterstofsulfide absorbeert. Anders zouden ze bevriezen en verstopping veroorzaken als het gas afkoelt. Verwijder dan het resterende water, want ook dit bevriest.

Aardgas

Ten slotte worden de resterende lichtere aardgasvloeistoffen, voornamelijk propaan en butaan, nog steeds gewonnen om afzonderlijk te worden verkocht of als koelmiddel te worden gebruikt in een later koelproces. Ook sporen van kwik worden uitgefilterd. Nu is het gezuiverde aardgas - methaan en wat ethaan - klaar om vloeibaar te worden gemaakt. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. Koelmiddelen gekoeld door gigantische koelkasten absorberen warmte uit aardgas. Het koelt het gas af tot -162 °C, waardoor het volume met een factor 600 wordt verminderd. Dit verandert het in een heldere, kleurloze, niet-giftige vloeistof - vloeibaar aardgas of LNG - die gemakkelijker op te slaan en te vervoeren is.

 

LNG wordt opgeslagen in geïsoleerde tanks totdat het klaar is om te worden geladen op een speciaal ontworpen LNG-tanker of -tanker. Wanneer het schip zijn bestemming bereikt, wordt het LNG naar een hervergassingsinstallatie gepompt, waar het wordt verwarmd om het terug te brengen naar zijn gasvormige toestand. Het aardgas wordt vervolgens via pijpleidingen aan klanten geleverd om huizen en industrieën van stroom te voorzien. Shell blijft helpen voldoen aan de groeiende vraag naar energie door schoner aardgas te verbranden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb