Inflatie en deflatie: oorzaken en verschillen

Het economische systeem van Nederland is een gemengde economie, die elementen van zowel het kapitalisme als het socialisme combineert. De Nederlandse overheid speelt een actieve rol bij het reguleren van de economie, maar ook de particuliere sector speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van economische groei en ontwikkeling.

Lees meer »

Noodpakket NCTV hard nodig

Nederlanders moeten beter voorbereid zijn op mogelijke rampen. Dat stelt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zei hij in een interview met het AD. Nieuwe campagnes voor eind 2022 zijn al gestart. Aalbersberg legde de beweging uit: "Onze samenleving kan beter bestand zijn tegen schokken. We zijn lange tijd niet voorbereid op rampen", vertelde Aalbersberg aan de krant. "Mijn generatie is nog op de hoogte van de rampenplannen van minister Terhorst. Die bewustwording en paraatheid moet terugkeren."

Lees meer »

Recordaantal toeristen dat een overnachting boekt in Nederland

Hotels, campings, vakantiehuizen en groepsaccommodaties in Nederland ontvingen in het derde kwartaal van 2022 14,6 miljoen gasten. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een stijging van 4% ten opzichte van 2019. Dit jaar heeft het grootste aantal gasten in het derde seizoen. De stijging ten opzichte van 2021 komt vooral door een toename van buitenlandse gasten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. (bron: CBS)

Lees meer »

Wat is LNG?

De wereldbevolking groeit en voor velen zal de levensstandaard blijven verbeteren. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar energie tegen 2050 zal verdubbelen ten opzichte van 2000. Om aan deze vraag te helpen voldoen, zal aardgas een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Aardgas is overvloedig aanwezig en is de schoonst brandende fossiele brandstof. Maar sommige aardgasbronnen bevinden zich in afgelegen gebieden: het transporteren van gas via pijpleidingen over lange afstanden is kostbaar en onpraktisch.

Lees meer »