Noodpakket NCTV hard nodig

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 11:41

Nederlanders moeten beter voorbereid zijn op mogelijke rampen. Dat stelt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zei hij in een interview met het AD. Nieuwe campagnes voor eind 2022 zijn al gestart. Aalbersberg legde de beweging uit: "Onze samenleving kan beter bestand zijn tegen schokken. We zijn lange tijd niet voorbereid op rampen", vertelde Aalbersberg aan de krant. "Mijn generatie is nog op de hoogte van de rampenplannen van minister Terhorst. Die bewustwording en paraatheid moet terugkeren."

Nieuwe rampenbeweging

Op 1 december start een campagne om Nederlanders te vertellen hoe ze de eerste 72 uur na een cyberaanval of ramp zonder gas, water en elektriciteit kunnen leven. Relevante tips zijn te vinden op de bestaande website crisis.nl, ontwikkeld door NCTV. De laatste dergelijke gebeurtenis was in 2009. De zogenaamde Denk Vooruit-campagne werd toen gelanceerd door minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst. Gezinnen wordt aangeraden een noodpakket aan te schaffen met een opwindbare radio, een zakmes en een EHBO-doos. 

Ook Aalbersberg en zijn collega's Erik Akerboom (AIVD) en Generaal-majoor Jan Swillens (MIVD) waarschuwden in een gezamenlijk interview voor het AD-artikel voor naïviteit in het bedrijfsleven. Gisteren brachten de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD en NCTV een rapport uit over dreigingen uit landen als China en Rusland. De drie diensten noemden Nederland een "aantrekkelijk doelwit voor spionage". Dit komt mede door de aanwezigheid van "ondergrondse fysieke energieleidingen", een "hoogontwikkelde digitale infrastructuur" en "hoogwaardige kennis van bedrijven en instellingen" in Nederland.

Russische spion

Volgens Swellens moeten Nederlanders kunnen vertalen naar hun eigen situatie. "Wat betekent deze dreiging nu voor mij? Ik werk nu voor een Chinees bedrijf, kan ik daar blijven werken? Of: ik doe zaken met een land dat ik misschien niet zo leuk vind, kan dat?" Het idee dat open economische systemen en economische afhankelijkheid oorlog en conflict kunnen voorkomen, is "drastisch veranderd", zei Aalbersberg. "Rusland wil destabiliseren, China wil het machtigste land ter wereld zijn."

Swellens: "Als je nu naar cyber-China kijkt: ze zijn heel capabel, ze willen hier kennis stelen, en dat doen ze ook. Alle signalen zijn dus rood." In reactie op het rapport van de veiligheidsdiensten zei de regering dat ze haar aanpak van dreigingen uit andere landen moest versterken "in het licht van een vijandiger en onstabieler geopolitiek klimaat". Het is bijvoorbeeld bekend dat de Russische militaire inlichtingendienst dekmantelbedrijven opricht om sancties en handelsbeperkingen te omzeilen. Eerder dit jaar werden 17 Russische spionnen gedeporteerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb