Recordaantal toeristen dat een overnachting boekt in Nederland

Gepubliceerd op 24 november 2022 om 22:10

Hotels, campings, vakantiehuizen en groepsaccommodaties in Nederland ontvingen in het derde kwartaal van 2022 14,6 miljoen gasten. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een stijging van 4% ten opzichte van 2019. Dit jaar heeft het grootste aantal gasten in het derde seizoen. De stijging ten opzichte van 2021 komt vooral door een toename van buitenlandse gasten. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. (bron: CBS)

In het derde kwartaal van 2022 zullen 5,4 miljoen buitenlandse toeristen in Nederland verblijven, een verdubbeling ten opzichte van 2021. Het aantal buitenlandse toeristen heeft echter nog niet het niveau van 2019, het jaar voor de nieuwe kroonpandemie, bereikt. Het aantal Nederlandse gasten daalde met 8% tot 9,2 miljoen. In totaal boekten toeristen in het derde kwartaal van dit jaar 49,7 miljoen overnachtingen, 7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

 


Ruim twee keer zoveel buitenlandse hotelgasten

In het derde kwartaal van 2022 was het aantal toeristen in hotels, campings en groepsaccommodaties hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hotels verwelkomden 8,6 miljoen gasten, een stijging van 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De stijging is vrijwel geheel te danken aan de meer dan verdubbeling van het aantal buitenlandse gasten. Het aantal Nederlandse gasten liep iets terug.

Groepsaccommodaties ontvingen 528.000 gasten. Ook hier zal het aantal buitenlandse gasten in 2021 meer dan verdubbelen. Het aantal buitenlandse gasten op campings en blokhutten is met zo'n 80% toegenomen. Vergeleken met vorig jaar ontvingen campings en hutten minder Nederlandse gasten. Cottage-locaties zagen de grootste afname van Nederlandse gasten, een daling van 18% tot 2 miljoen.

Vooral zijn er meer gasten uit het VK

De meeste buitenlandse gasten kwamen uit Duitsland, bijna 2,2 miljoen mensen. Daarnaast kwam een ​​groot aantal gasten uit België (714.000). Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 is het aantal gasten uit het Verenigd Koninkrijk het meest gestegen (naar 464.000). De meerderheid van de intercontinentale gasten kwam uit de Verenigde Staten (524.000).

Hotels in grote steden hebben meer gasten

Hotels in de vier grote steden ontvingen in het derde kwartaal van 2022 meer toeristen dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijgingen varieerden van 25% in Utrecht tot 88% in Amsterdam. Dit kwam vooral door de toename van het aantal buitenlandse gasten dat in hotels verbleef. Het aantal groeide het meest in Amsterdam, waar het met 130% toenam tot ruim 1,6 miljoen. Daarmee heeft het aantal buitenlandse gasten in Amsterdamse hotels het niveau van 2019 (2 miljoen) nog niet bereikt.

Grootste stijging in Noord-Holland

In Noord-Holland was er in het derde kwartaal van 2021 de grootste stijging in gastenaantallen van 57% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam mede door een toename van gasten uit Amsterdam. Zuid-Holland en Noord-Brabant groeiden met 10% of meer. In Overijssel, Gelderland en Zeeland daalde het aantal gasten. Dit zijn de provincies waar Nederlandse gasten meestal verblijven. Noord-Holland heeft met 4 miljoen het hoogste aantal gasten. Zuid-Holland en Noord-Brabant volgen met respectievelijk 1,8 miljoen en 1,5 miljoen gasten.

 

Bekijk de beste bedrijven in elke branche

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.